Sötaste efterrätten

Publicerat: 2009-02-16 kl. 23:56:09

Den här fantastiska efterrätten blev jag och väninnorna bjudna på under nyårsmiddagen. Det är i vanlig Josefin ordning som stått för deserten. Hon har hämtat receptet dels från www.arla.se samt från eget knep och knåp.

Vit chokladmousse  Ingredienser

  4 port

2 dl vispgrädde
150 g vit choklad
1 ägg
1 dl Kesella
färska bär, t ex hallon eller blåbär

Gör så här

Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner Kesella och sist grädden. Häll upp moussen i små glas. Låt glasen stå i kylen ca 1 tim. Toppa moussen med bär.                                  (www.arla.se)

Hjärtan

1. Värm hallon i en platta på spisen och mosa med en gaffel samtidigt
2. passera hallonen (sila lite i taget genom en vanlig metallsil så kärnorna stannar i silen, då blir det finare)
3. koka upp hallonen med lite socker efter smak. Det är gott om det är friskt men om det smakar för surt kan det förstöra efterrätten!
4. Blötlägg gelantinblad enligt beskrivningen på förpackningen. Mängd gelantin: så mycket som föreskrivs för gelé, inte mindre! Om det blir ett halvt blad så släng hela bladet i blöt (det står precis hur man gör på)
5. När hallonen kokar kommer det bli lite skum på ytan, det kan man bara plocka bort med en sked
6. ta upp gelantinbladen ur vattnet efter angiven tid, krama ur dem och blanda i hallonen. Lägg plastfolie i botten på en platt form, plastlåda eller liknande, ju större yta, desto tunnare hjärtan, välj storlek
7. Låt stå några timmar (kanske 3-4 beroende på hur mycket man har.. tills det stelnar helt enkelt men det räcker inte att det blir kallt)
8. Testa tryck ut ett hjärta med pepparkaksform (eller stjärna eller vad som helst) Är hjärtana för lösa, värm geggan igen och tillsätt fler gelantinblad, är det för hård, spä ut med mer hallonblandning. Gör det här i god tid så kan du bara smälta om det om det blir för hårt eller för löst.                              (tips från Josefin)


Foto: Josefin Gjälby

Kommentarer
» siv o lennart

Du är ju duktig på allting. Du skulle t.o.m. bli kock( kanske skulle Du kunna konkurrwra ut Totte där. Det vore förstås synd!) Tillagar och fotograferar Du all maten själv? vem äter i så fall upp den? Dessutom är ju dina ideer superba !!!!!!!!!!

Kramar farmor

2009-02-17 | 00:12:12
URL: http://www.uckermann.blogg,com
» Josefin

Nu blir jag supersugen på efterrätt! Men jag försöker hålla mig borta :) Kocken vill gärna tillägga att det gröna runt hjärtat är mixad kiwi med lite socker!

2009-02-17 | 00:18:35
» Tobias

tackar :D



åh va gott, ge mig!

2009-02-17 | 07:11:02
URL: http://grymtroligperson.blogg.se/
» Linda

Jo, vi tittar ocks på et.

jag kan slänga ut receptet på det senare idag :)

2009-02-17 | 08:58:49
URL: http://ndail.blogg.se/
» Denise

Vilken bra blogg! Jag brukar få den här "kalaskrampen" Usch och fy!



Ha en bra dag :)

2009-02-18 | 23:25:05
URL: http://waaallberg.blogg.se/

Kommentera här..:

Namn/alias:
Kom ihåg lilla mig?

E-postadress: (publiceras absolut inte)

URL/Bloggadress:

Din egna kommentar:

Trackback