bjud på Saffranspannacotta!

Publicerat: 2010-11-23 kl. 10:19:11
När jag var i Oman för någon vecka sedan blev jag bjuden på en helt underbara Saffranspannacotta! Självklart la jag detta på minnet och letade upp ett recept på http://www.norrmejerier.se/recept/saffranspannacotta-med-pepparkakssmul som jag tänker bjuda på vid glöggfesten! Lätt att röra ihop och riktigt riktigt gott!
Saffranspannacotta med pepparkakssmul
5-6 portioner
1 vaniljstång

5 dl Mellangrädde

2 kuvert saffran

1/2 dl strösocker

2 gelatinblad

1 dl pepparkakor, krossade

 

Dela vaniljstången på längden. Koka upp grädde, saffran, vaniljstång och socker. Låt grädden sjuda i 15 minuter. Tag upp vaniljstången och skrapa ur den i grädden. Låt under tiden gelantinbladen ligga i blöt. Krama ur dem och låt dem smälta i den varma vaniljgrädden. Häll upp pannacottan i vattensköljda koppar. Låt stelna i kyl ett par timmar. Dekorera med pepparkakssmul


Jordenrunt-fest!

Publicerat: 2010-11-18 kl. 21:09:10
Min bror satt häromdagen och tittade på min blogg. Han tänkte en stund och föreslog sedan att man kunde ha en jorden runt fest! Jag blev stolt över storebror som kunde vara så fantasifull, tillsammans började vi skissa lite på hur en sådan fest skulle kunna se ut!
Värdparet skickar ut inbjudan till sina gäster där det står vilket land som just det paret ska representera. Det kan tillexempel vara Mexico. På inbjudan ska även stå att paret ska klä sig i Mexicanska kläder, på valfritt vis. Att de ska ha med sig en maträtt (om det ska vara förrätt, varmrätt eller dessert ska även stå skrivet från värdparet, så att middagen blir komplett). Dessutom ska paret komma på någon typ av aktivitet som har med sitt land att göra, i detta fall Mexico.
Meningen är då att man ska ha bjudit ett antal par (eller grupper av personer) som ska "vara ifrån" olika länder. Att man har gäster som representerar Mexico, Indien, Thailand, USA, Italien, Kenya, Kuwait, Österrike och så vidare. Alla dessa gäster ska ha bidragit till ett knytkalas med mat där allt som behövs finns med. Därmed får man en middag som är inspirerad från alla jordens hörn.
Under kvällen ska sedan paren i tur och ordning aktivera gästerna genom att göra något som är typiskt landet. För de som representerar Mexico kan det tillexempel vara att slå sönder en pinata eller att ha tequilarace. Det kan även vara någon slags cermoni eller dans, vad än man tycker passar för festen och landet.
På detta sätt går det nästan inte att få en tråkig fest utan jag tror att gästerna kan bli oroligt nöjda!
Självklart är det viktigt att värdparet är de som anstränger sig extra mycket med att komma på piffiga saker om sitt land och fyller på buffébordet med extra mat!
Mer information om denna fest kommer vid ett senare tillfälle :)

Ice breaker..fånga signaturer! (vuxenlek)

Publicerat: 2010-11-09 kl. 21:51:37
En mycket bra vuxenlek som jag har använt mig av i början av en fest var att fånga signaturer/autografer av de andra gästerna!

Det går till så att du tänker ut vilka som ska komma på festen och hittar sedan på ca 12 påståenden där varje påstående ska passa in på minst 2 gäster..
Exempel kan vara: Har mer än 300 högskolepoäng, Har gått på samma dagis som värdinnan, Har inte körkort, Kan sjunga lilla snigel med stängd mun, Har en farmor som heter Siv...osv
Vissa påståenden ska vara enkla och lätt att hitta någon som kan signera under, andra ska vara svårare och bara kunna passa in på ett par gäster. Alltså ska du skriva ut ett papper med 12 rutor där varje påstående står i en ruta. När du säger till ska alla gäster börja springa runt för att hitta andra gäster som kan signera på att påståendet stämmer in på dem. Det får endast finnas en signatur från samma person på pappret och detta gör att gästerna "tvingas" prata även med folk som de knappt känner.
Den som först säger att den har 12 olika autografer får komma och fram och säga påståendet och vilken person som skrivit under det.. om det stämmer är denna person vinnaren!

Dessert för rosa afton!

Publicerat: 2010-11-09 kl. 21:36:52
Underbart söt, underbart god och underbart rosa
Denna underbara dessert blev jag serverad på ett fik i Kalmar. Jag frågade givetvis vad den innehöll och det var inte särskilt komplicerat! Perfekt att bjuda på om man väljer att ha en Rosa fest, rosa tema.

För er som vill prova på att göra den så består den av:
Ett lager med hallonmosse
Maränger
Rosa gelatinkräm
Granatäppelkärnor
Grädde
Chokladflarn

För temafest: Hawaii!

Publicerat: 2010-11-09 kl. 21:14:10
För ett antal år sedan hade jag en Hawaiifest. Den blev riktigt bra och jag var själv otroligt nöjd med dukningen. Satsar man på frukter, blommor och paraplydrinkar så har man halva hemma!
Hittade en väldigt fin sak till Hwaiifestens barbord på http://kalasbolagetse.e-butik.se
Barbord
Vid nästa Hawaiifest finns det ingen tvekan på att jag kommer att införskaffa detta "baratak" till bordet!
Tänk er tropiska drinkar vid denna bar :)

Tårttillverkning i lag!

Publicerat: 2010-11-08 kl. 20:00:24

 

Detta är en bra typ av "vuxenlek" eller aktivitet på en större fest och gör dessutom att du själv slipper tänka på desserten. 

Detta behöver du: Allt som kan behövas för enkla och snygga tårtor...som... tårtbottnar, sylt, frukt, godis, maränger, grädde, chokladkräm, strössel av olika slag, kolasås, marsipan och andra tårtdekorationer.

Såhär gör du: Dela upp gästerna i lag, minst 3 personer per lag!! Välj sedan ett tema och låt lagen tävla i den snyggaste och godaste tårtan. De ska lägga en stund på att verkligen få det bra och se till att alla ingredienser de behöver är färdiga, att grädden är vispad och så vidare.
När tiden är slut får de visa upp sina tårtor, sen får du provsmaka var och en och sätta betyg..därefter får ni ett vinnarlag och en massa goda tårtor till desserten :)


En sån här vacker tårta lyckas nog inte gästerna med.. Jag har hittat den på: http://www.flowerbangkok.com/index.php/cPath/51
Kolla in tårtorna och bli inspirerad!!

Lek med läskiga lådor på Halloween

Publicerat: 2010-11-05 kl. 17:04:29
Halloween är ju trots allt Halloween och ska innebära en den kittlande rädsla under lekarna på kalaset.. Något som jag minns ifrån Halloweenfesterna från när jag var liten var de underbart roliga lekarna där man fick doppa händerna i olika geggiga, håriga eller iskalla saker. Oftast gick leken ut på att man var lag och skulle ha tag i olika saker eller att man skulle gissa vad burkarna innehöll..
Vad man bestämmer att leken ska gå ut på får man bestämma själv och se hur de passar bäst ihop med resten av lekarna.. om det är så att man kör med lag i alla lekar, om man samlar poäng eller om det är ett gäng lekar oberoende av varandra. Det beror mycket på vilken ålder det är på barnen..

Gör såhär: Hitta ett antal burkar och gör i ordning vad du vill fylla dessa brukar med.. Det ska gärna vara saker med olika konsistens..då blir det roligare. T.ex en låda med överkokad spagetthi, en med vatten och gelegodisar, en med havregryn, en med gossedjur, en med lingon, en med krossade tomater osv..

Sen sätter du påsar över så att man endast kan trycka ner en hand..utan att se vad det är i den.. Om barnen ska hitta inplastade lappar med ord, nycklar, pengar eller vad det nu kan vara, så lägger du ner det innan leken börjar, och se till att det du lägger inte förstörs av kletet.
När det är dags för barnen att få känna ska de ha en ögonbindel och gå en och en tillsammans med någon som leder, så att de hittar rätt. När barnen har kännt klart i alla burkar får de tvätta händerna direkt, så att inte leken avslöjas.

Garanterat uppskattad och kan absolut även användas för vuxna.. men kanske då en svårare variant där man ska finna ett ord eller bokstav i varje burk och sedan bilda något slags lösenord eller en mening..

Prinsessdukning för små prinsessor

Publicerat: 2010-11-05 kl. 13:46:37När min lillasyster fyllde 2 år hade hon prinsesskalas och vi gjorde en gullig prinsessdukning för detta.

Innan man kom in i detta rum hade vi hängt en ridå av rosa tyg som alla gäster fick gå igenom.. det gjorde det lite extra mysigt inne i rummet.
Vi hängde massor av ballonger i taket och vimplar runt hela rummet. Till kalaset hade vi köpt in en riktigt prinsessduk med Disneyprinsessorna och tillhörande muggar, godispåsar och tallrikar.


Låt henne bli sminkad som Hollywoods celebriteter!

Publicerat: 2010-11-05 kl. 13:37:00
Jag måste ändå säga att de bästa presenterna är de som mn får uppleva, inte bara materiella ting. Därför tycker jag att en make up rådgivning på t.ex FACE är en perfekt present för en tjej, från tonåren upp till pensionen.

Köper man ett presentkort på en make up rådgivning åt en vännina får hon både en läcker sminkning, tips som passar henne och smink för 300:-
En perfekt present för flickvännen, systern, mamman eller varför inte mormorn.
Dessutom.. tänk att överraska sin flickvän genom att först köpa henne en klänning, sen låta henne gå och bli sminkad och därefter ta ut henne på restaurang. Vilken tjej drömmer inte om det??coolstuff.se kan ni läsa om denna underbara present.

Coola salt- och pepparkar

Publicerat: 2010-11-05 kl. 13:26:04

Ska du köpa en present till brorsan, pojkvännen, pappa eller någon kompis? När jag ska handla till en kille tycker jag alltid att jag känner mig safe genom att köpa något som är lite kompiskt.. det brukar alltid gå hem!

Hittade dessa söta salt- och pepparkar som jag tycker liknar små, gulliga aliens på Bluebox: http://www.bluebox.se/showinfo.asp?id=a03227
Lätt att beställa och man kan även få det inslaget..perfekt :)

ALESSI - Salt- och pepparkar, grön
Enklare än så här har det väl aldrig varit att hålla ihop salt- och pepparkaret.
Dessa söta kar (med namnet Lilliput!), påminner om små ägg med fötter. Under dessa små fossingar finns två magneter som håller dem på plats.
Själva ställningen som karen står på mäter cirka 11 x 14.5 cm och karen i sig cirka 5 x 5 cm.
Finns i fler färger

Pris: 250:-


Kladdkaka med chili och geisha

Publicerat: 2010-11-04 kl. 12:15:38
Provade på att göra ett nytt och smaskigt recept på kladdkaka. I denna skulle det i de vanliga ingredienserna plus hackad, färsk, chili! Givetvis kunde jag inte hålla mig till receptet helt, men såhär blev mitt recept av den gudagoda kladdkakan..Kladdkaka med chili

8-10 port

Ingredienser
200 g smör
4 ägg
2 dl Mörkt Muscovadoråsocker
2 dl strösocker
1½ dl kakao
2 tsk Vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1/2 fint hackad chili
6 bitar hackad Geishachoklad

Smält matfettet i en gryta på spisen och ta därefter av den från plattan. Rör därefter ner ägg, muscovadoråsocker, kakao, vaniljsocker, vetemjöl och chili i grytan. Häll smeten i smord och bröad form, 24 cm i diameter. Hacka Geishachokladen mycket fint och strö över kakan innan du sätter in den i ugnen. Grädda i ca 25 minuter i 175°.

Tips på utklädnad för Halloween: spöke/vålnad

Publicerat: 2010-11-03 kl. 16:32:07

En kompis som klädde ut sig ett ganska så läskigt spöke..ganska enkelt!

 

För att klä ut sig till en vålnad krävs inte så mycket mer än lite smink, hårfix och lämpliga kläder. Om man lägger en vit grund i ansiktet och sedan gör mörka ringar under ögonen ser man redan läskig ut. Ökar man på det svarta eller blå läppar och lite trassligt hår så ser man faktiskt riktigt läskig ut!

Detta passar bra för er som inte vill lägga ner för mycket tid på utklädnad men som ändå vill se läskig ut!


Snapsvisa för Halloween - Bu allihopa!

Publicerat: 2010-11-03 kl. 09:35:09
Melodie på denna är: Hej tomte gubbar slå i glasen

Bu, allihopa och välkomna till spökkalaset
Bu, allihopa skåla samman och sen krossar vi glaset
En liten skål, av vårat bål, i den har häxat blandat i en ål
Bu, allihopa och välkomna för nu börjar kalaset
Bu, skåla nu tillsammans och sen krossar vi glaset!

SKÅL!

Snapsvisa för Halloween : Blodstänkta golv

Publicerat: 2010-11-03 kl. 09:19:38

Melodie på denna: dagstänkta berg

Vi gå över blodstänkta golv,fallera!
Där spöken dansar hambo klockan tolv, fallera!
Och benknotor skramla
Och dödskallar ramla
När vi gå över blodstänkta golv,
fallera!

SKÅL!

Snapsvisa för Halloween - Ett spökkalas

Publicerat: 2010-11-03 kl. 09:14:21
Melodin  till denna läskiga snapsvisa är: O Tannenbaum

Ett spökkalas, ett spökkalas,
det är kalas med trasiga glas.
Men finns det bara hela glas,
så är det inget spökkalas.
Ett spökkalas, ett spökkalas,
det är kalas med trasiga glas.

skål!


Denna snygga drink har jag inte själv gjort utan hittat på:
http://www.sofakingdrunk.com/wp-content/uploads/2008/10/halloween-punch-recipe.png

Tips på utklädnad för Halloween: "the dead wife"

Publicerat: 2010-11-02 kl. 20:10:25

Caroline som död brud

Min kompis Caroline som en läcker "zombie wife"

 

Den döda frun "the dead wife/ zoombie wife" är en klassiker för Halloweenfesten och ganska enkel att klä ut sig till. Hittar man en lång, vit och vacker klänning hemma eller på vintage-/ loppisaffär är själva grunden gjord. Till detta får man köpa till vitt tyll (finns ofta billigare bitar på tygaffären).

Vill man så kan man utöka outfiten med ett par spetshandkar och smycken i klassisk stil, t.ex. kärlor och låtsasdiamanter. Dessutom är det läckert att dra in sig själv i låtsasspindelväv, som finns att köpa på alla leksaksaffärer runt Halloweentid.

Sminkningen ska vara riktigt vit hela vägen ner på halsen. En grå och trött skugga under ögonen är passande och vill man göra ärr med rött smink eller blod så blir det ännu läskigare. Som pricken över i:et ska man använda sig av ett riktigt riktigt rött läppstift.

Fördelen med denna utklädnad är att man kan vara snygg och läskig samtidigt :)

 

Caroflin


Cupcakes med Baileys & Dumle

Publicerat: 2010-11-02 kl. 19:49:54

Mina fina cupcakes!

mumsigt goda!Testade på ett nytt recept i veckan, det är cupcaksen på bilden som är ljusare. De andra (chokladiga) gjorde jag samtidigt och är Nutella och Geisha Cupcakes.. recept på dessa kommer upp lite senare!

Cupcakes med Baileys & Dumle

12 normalstora formar

3 ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 ½ dl mjöl 2 tsk bakpulver
1 kryddmått salt
4 msk Baileys
24 dumle

Frosting/glasyr:
200 g philadelphiaost
ca 3½-4 dl florsocker
2 msk Baileys

Dekoration:
Chokladströssel
Chokladbit/Dumle

Vispa äggen och sockret pösigt och nästan "vitt". Smält smöret och häll i mjölken i smöret och blanda sedan i detta med ägg- och sockersmeten. Blanda i mjöl, bakpulver och salt, rör till sist ner likören.

Lägg ut stora muffinsformar och lägg ner en dumle i varje form. Klicka ner smeten och grädda i ugnen 175 C i ungefär 20 minuter. Prova med en sticka för att se att cupcaksen är klara och låt de sedan svalna i kyla eller under bakduk innan glaseringen.

Blanda ihop frostingen och se till att konsistensen blir som mjukt smör. Ibland kan det behövas extra florsocker, ibland mindre. Ta en spritsare, eller påse och spritsa försiktigt ut frostingen över cupcakesen. Lägg eventuellt på en chokladbit eller dumle och strö på lite strössel.

Sen är det bara att njuta!

Hela havet stormar - bordsplacering

Publicerat: 2010-11-02 kl. 19:27:25
I helgen var jag på en Halloweenfest där de hade en väldigt bra typ av bordsplacering som passar för lite större fester där man har olika småbord och inte ett jämt antal tjejer och killar.

När vi kom in i lokalen hade de ställt stolarna på två lång led, med ryggstöden mot varandra, precis som när man ska leka "hela havet stormar". Alla fick ställa sig framför sin stol och sedan gå framåt i ett långt led så länge musiken höll på. När musiken stoppades sprang alla och satte sig på en varsin stol och det konstiga var att det fanns en stol till alla, ingen åkte ut?! Alla blev lite smått förvirrade och undrade om toastmastern hade fattat leken fel.. men han förklarade istället att alla skulle titta under sin stol och se vilken bokstav som stod där under. På så sätt fick man veta vilket bord man skulle sitta vid och kunde då ta sin stol och sätta sig där de fanns plats vid bordet.

Vad är så bra med detta?
1. Det är unikt och lite överraskande
2. Det blir en bra blandning av folk
3. Kan ses som en isbrytare :)

Toastmastern förklarar reglerna och vi blir en smula förvirrade..

Här sitter vi i en lång rad och lyssnar på toastmasterns förklaring inför "hela havet stormar"

Tips på utklädnad till Halloween: Medusa!

Publicerat: 2010-11-02 kl. 19:01:35
I år blev jag bjuden på en lite större Halloweenfest.. och som den fest- och kalasälskare jag är så kunde jag ju inte med mig att klä ut mig till en häxa eller köpa en färdig kostym.

I år bestämde jag mig istället för att klä ut mig till Medusa (ormkvinnan) och sy min egen maskeradkostym. Jag använde en av mammas gamla klänningar och köpte sedan till lite olika tyger som jag sydde på klänningen. Dessutom köpte jag ett vanligt diadem som jag sedan gjorde låtsasormar på med olika rep, guldband och nagellack..

Såhär blev tillslut min utklädnad och sminkning:

Jag som Medusa på en halloweenfest

www.bonsaj.se en grymt kul frågesportssida!

Publicerat: 2010-11-02 kl. 18:22:46
Hej kära läsare, jag får be om ursäkt för mitt otroligt långa uppehåll.. men nu är jag tillbaka igen och ska verkligen lägga ner mer tid på bloggen igen :)

Tipset jag har för idag är en aktivitet som kan vara väldigt trevlig, både på vuxenfester eller barnkalas...det handlar om frågesport!

Frågesport är alltid lika populärt och bara man väljer rätt frågor så kan man ordna så att alla på festen känner att de kan något. www.bonsaj.se är en frågesportssida som helt enkelt har en massa olika frågesporter.. man kan både välja kategorier och olika ämnen.. man kian välja att göra frågorna enskilt eller att tävla mot varandra. Det är helt enkelt en riktigt rolig sida!

Dessutom kan man på www.bonsaj.se lägga in egna ämnen eller kategorier. Om man har skapat någon rolig frågesport själv på kalaset eller festen kan man på sidan dela med sig till andra. Själv har jag gjort ämnen som: kärlek, make up och turism :)

Checka läget så ska jag snart bjuda på mer partytips och andra härligheter

RSS 2.0